LAKEVIEW RESIDENCE
Chicago, IL  |  2009


This private residence was designed for a photographer, an architect and their growing family. The 2,200 square foot house sits on a mere 1,950 square foot triangular lot which diminishes to 6 feet in the rear. The form of the house utilizes zoning constraints as its design catalyst; by reducing its footprint on the site and extending the second floor over the garden, we met the city’s requirement of 2 onsite parking spaces. Form manages the client’s programmatic requirements of live, work, entry, light, shade, play and garden.

The cement board panel rain screen system successfully alters light and depth of surface over the course of the day through the custom-designed metal flashing which extends 3/8” from the cement board face. Bound by commercial use to the south and residential zoning to the north, the house responds to its unique lot shape and urban typologies through subtle control of form, material, and interior spatial relationships.

Photos by Mike Schwartz and Ana Miyares