Lill Residence
Chicago, IL   |   2016

Attempting to subvert conventional open floor plan living, Perimeter Architects utilized floor height changes with varied ceiling heights to create spatial delineations. Custom millwork further enhances this design solution while providing great spaces for cooking, dancing, and entertaining.


Beginning with a dramatic entry sequence, the Lill Residence establishes a strong street presence through the use of contemporary materials. The house can be seen as a compositional relationship of solid versus void. An exterior courtyard is carved from the building’s dark masonry mass and contrasted by the use of a warm limestone walls. The custom stainless steel perforated ‘veil’ further defines the courtyard entry of the residence while enhancing the play of light and shadow. The veil also maintains a sense of privacy for the bedrooms above yet supports ample natural light and ventilation.

Photos by Mike Schwartz