3028 N. Southport


This private residence was designed for a photographer, an architect and their growing family. This 3,400 sq.ft. house sits on a mere 1,950 sq.ft. triangular lot which diminishes to 6 feet in the rear. The form of the house utilizes zoning constraints as its design catalyst. By reducing its footprint on the site and extending the second floor over the garden, we met the city's requirement of two onsite parking spaces. Form manages the client's programmatic requirements of live, work, entry,light, shade,play and garden.

The cement-board panel rain screen system successfully alters light and depth of surface over the course of the day through the custom designed metal flashing, which extends 3/8" from the cement board face creating subtle shadows. Bound by commercial use zoning to the south and residential zoning to the north, the house responds to its unique lot shape and urban typologies through subtle control of form, material and interior spatial relationships. 

Lakeview House II_award banner.jpg
Int Loft 1.jpg

Photos by Mike Schwartz Photo